Hakime jet soruşturma

Haber Giriş : 09 Temmuz 2007 16:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Ankara 8. Aile Hakimi Eray Karınca hakkında, günlük bir gazetede yazdığı "Yanlış adamlar doğru yerlerde? başlıklı makalesi nedeniyle inceleme başlattı.

Makalesinde, Danıştay'a yapılan silahlı saldırı olayını irdeleyen Karınca hakkında kınama cezası verilmesi talebinde bulanan Bakanlığın, bu talebi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından reddedildi. HSYK, Karınca hakkında yazdığı makaleden dolayı ceza verilmesine yer olmadığına oy birliğiyle karar verdi.

?YANLIŞ ADAMLAR DOĞRU YERLERDE? SÖZÜNE İNCELEME

Ankara 8. Aile Mahkemesi hakimi Eray Karınca, günlük bir gazeteye ?Yanlış adamlar doğru yerlerde? başlıklı bir makale gönderdi. Karınca, makalesinde saldırıya uğrayan Danıytay 2. Dairesi üyelerinin neden saldırıya uğradığını irdeledi. Karınca, makalesini şu sözlerle tamamlamıştı: ?Gün boyu düzenlenen törenlerde kadınlar çoğunluktaydı, sesleri erkeklerden daha gür çıkıyordu ve kararlıydılar. Üstelik, Danıştay'ın başında Sumru Çörtoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin başında Tülay Tuğcu vardı. Kadınlar, Atatürk'ün kadınları, doğru yerlerdeydi. Karamsarlığa yer yoktu. Büyük ateşleri de yakan, kıvılcımlar değil miydi?"

İŞTE, KARINCA HAKKINDA İNCELEME AÇILMASINA NEDEN OLAN MAKALE

Bunun üzerine Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Karınca hakkında inceleme başlattı. Bakanlık, inceleme kararı aldığı yazıda, hakim Karınca'nın makalesinde yer alan şu sözlere atıfta bulundu: ??En büyük sorumlu, işlerine gelmeyen her karardan sonra yargıyı suçlayan? siyasilerdi??, ??korunmayışı yalnızca beceriksizlik ve aymazlıkla açıklanabilecek bir olgu değildi. Çünkü, ülkemizin yönetiminde uzun yıllardır yanlış adamlar doğru yerlerde yuvalanmışlar, kamu yönetimini habis bir ur gibi sarmışlardı?? ve ?? Olay sonrasındaki gelişmeler karşısında ders çıkarılmadığı anlaşıldığından yanıtta pek umut yoktu. Üstelik yargı çevresinden de güçlü bir tepkiye fırsat verilmemişti. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti'nde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer gibi örnekler dışında, kamu yönetiminde yanlış adamlar doğru yerlerdeydi. Karşı devrimin güçlenmesinin temel nedenlerinden biri buydu??

Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün Karınca hakkında kınama cezası verilmesi talebinde bulunduğu yazıda aynı zamanda Karınca'nın gazetede yayınlanan makalesini servis otobüsünde dağıttığı da iddia edildi.

KARINCA: "MAKALE, SORUMLULARI, SALDIRI ÜZERİNE DÜŞÜNMEYE VE GEREĞİNİ YAPMAYA ÇARGI NİTELİĞİNDE"

ANKA'nın edindiği bilgiye göre Karınca, hakkında yapılan suçlamalara ilişkin yaptığı yazılı savunmada, "Yanlış adamlar doğru yerlerde" başlıklı makalesini yazma nedeni olarak şu görüşleri dile getirdi:

?Yazım, 17 Mayıs 2006 günü Danıştay'da görevli meslekdaşlarıma yönelik olarak gerçekleştirilen hain saldırı sonrasındaki duygu ve düşüncelerimi paylaşmak amacıyla yazılmıştır. Yargının bir gün herkese gerekebileceği bilinciyle yetkili ve sorumluları bu saldırı hakkında düşünmeye ve gereğini yapmaya çağrı niteliğindedir. Amacı hukukun üstünlüğü ve yargının saygınlığına katkıda bulunmaktır. Bir bütün olarak okunup değerlendirilmesi halinde hakimlik sıfatımın gerektirdiği saygınlık ve güven duygusunu sarsacak nitelikte olmadığı görülecektir.?

Savunmasında, yazısının yayınlandığı gazetenin bayilerde satıldığına da dikkat çeken Karınca, ?Hiçbir gazetenin ne o günkü ne önce, ne de sonraki sayılarını dağıtmam söz konusu olamaz. 1986 yılından beri dergi ve gazetelerde yazılarım yayınlanmaktadır? Karınca'nın 1997 yılında çıkan ilk kitabı "Dernek Hak ve Özgürlüğü"nden sonra, üç çocuk romanıyla, üç adet de yetişkinlere yönelik öykü türünde olmak üzere toplam 7 kitabı var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber